top of page

MÀQUINES I MATERIALS:

 

El principal material que s’utilitzava era el cotó. L’any 1862 tenia 16 telers, 1500 pues de filatura, 5 cardes, 26 obrers.

 

EL VAPOR DE LA BURÉS:

 

Dins les instal·lacions de la fàbrica Tèxtil Burés es manté intacta una joia d’arqueologia industrial de Catalunya: un immens vapor construït l’any 1900 per la Maquinista Terrestre i Marítima de Barcelona. Tenint en compte que les màquines de vapor disposen d’uns elements molt característics com són el volant, el pistó, els engreixadors, o bé el regulador, és molt difícil trobar una màquina de l’any 1900 que mantingui tots els elements esmentats i a la vegada en perfecte estat de conservació. Sense dubte, aquesta màquina de vapor és la que està en millor estat de conservació del país, i que està ubicada en el seu lloc originari.

 

Aquest Vapor està situat en un pavelló annex a la fàbrica núm. 3. La sala està perfectament decorada amb sanefes de dibuixos estucats i esgrafiats de gran bellesa que encara conserven els colors originals. El terra està enllosat amb rajoles de terrissa vermella fina. Al mig de la nau es pot contemplar la gran màquina de vapor que funcionà per última vegada l’any 1955. Actualment, aquest giny ha estat restaurat i funciona mitjançant la potència que li dóna un petit motor elèctric. També, en una sala annexa al vapor poden contemplar-se les carboneres i dues calderes, també construïdes per la Maquinista Terrestre i Marítima de Barcelona que produïen el vapor per fer funcionar l’esmentada màquina.

 

Fitxa tècnica:

 

  • Màquina de vapor horitzontal fixa.

  • Sistema compound d’expansió múltiple.

  • Disposa de dos cilindres, d’alta i baixa pressió.

  • Sistema de distribució Corlis, amb quatre vàlvules, dues d’admissió i dues d’escapament.

  • Regulador del tipus Watt.

  • Fabricada per la Maquinista Terrestre i Marítima.

  • Número de fabricació: 542.

  • Cronologia: 1900/1901

 

 

Actualment, en un pavelló situat dins el recinte de les Naus Burés hi ha aquesta màquina de vapor, que encara es conserva gairebé intacta. És una de les joies de l’arqueologia industrial catalana, construïda per l’empresa “La Maquinista Terrestre i Marítima” de Barcelona, l’any 1900.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La màquina de vapor conservada

 

 

bottom of page